Search
Close this search box.

Zesde generatie (Gen 6) Cyberaanvallen

Zesde generatie (Gen-6) Cyberaanvallen

Nu we een tijdperk ingaan met veel meer connectiviteit – autonome auto’s, miljoenen verbonden IoT (Internet of Things) apparaten op alle fronten (medisch, slimme steden en huizen, enz.), zullen we beveiligingsmechanismen moeten bieden op basis van AI. Omdat de vectoren van cyberaanvallen zich steeds verder ontwikkelen, wordt het voor bedrijven en individuen steeds uitdagender om zichzelf te beschermen tegen de gevaren die op de loer liggen in het digitale landschap. Uit recent onderzoek blijkt dat de meeste bedrijven die tegenwoordig actief zijn, geen elementaire cyberverdediging hebben. Degenen die dat wel hebben, zijn alleen in staat om cyberaanvallen van de derde generatie te bestrijden, en missen de kennis en middelen om zich te verdedigen tegen cyberaanvallen van de zesde generatie.

Voor degenen die zich niet bewust zijn van het generatieverschil van cyberaanvallen: zie onderstaand de tijdlijn.

 

Generatie 1

Begonnen in de jaren tachtig. Bij de generatie 1 cyberaanvallen werden virussen voornamelijk via diskettes naar PC’s en werkstations verspreid. Dit leidde tot de uitvinding van op handtekeningen gebaseerde antivirusoplossingen, waarbij Norton waarschijnlijk een van de eersten was die dergelijke technologie introduceerde.

Generatie 2

Halverwege de jaren negentig maakten cyberaanvallen op netwerken de weg vrij voor de volgende generatie aanvalsevolutie. Als reactie daarop begonnen bedrijven firewalls te implementeren om de grenzen van
IT infrastructuren te beveiligen tegen cybercriminelen.

Generatie 3

Deze generatie cyberaanvallen vond plaats aan het begin van de 21e eeuw, toen aanvallers hun exploitatie begonnen te richten op industriële toepassingen. Botnets werden gebruikt om spam te verzenden, wat de weg vrijmaakte voor bedrijven om inbraakpreventiesystemen (IPS) te introduceren.

Generatie 4

Generatie 4 van cyberaanvallen ontstond rond 2010, gekenmerkt doordat regeringen over de hele wereld cyberinstrumenten gebruikten als massavernietigingswapens. Deze aanvallen kunnen worden uitgevoerd door verschillende entiteiten, waaronder natiestaten, georganiseerde cybercriminele groepen en zelfs geavanceerde individuele hackers, en zijn ontworpen voor specifieke doelstellingen, zoals spionage, verstoring of economisch gewin.
Als reactie op deze escalerende dreiging werden oplossingen voor gedragsanalyse geïntroduceerd om deze gerichte aanvallen beter te kunnen detecteren en tegen te gaan.

Generatie 5

Het jaar 2016 was getuige van de opkomst van multi-vector aanvallen die grotendeels door de staat werden gesponsord en dus het potentieel hadden om in grotere mate te vernietigen.
Om cyberaanvallen van de vijfde generatie te voorkomen, hebben organisaties en overheden zich geconcentreerd op het implementeren van geavanceerde mogelijkheden voor het opsporen en reageren op bedreigingen, het vergroten van de cyberveerkracht en het bevorderen van internationale samenwerking op het gebied van cyberveiligheid.

Generatie 6 cyberaanvallen

De aanval kan mogelijk beginnen bij uw smartphone en uiteindelijk uw datacenter afsluiten nadat u door uw Cloud bent gegaan. Nu we een tijdperk van veel meer connectiviteit binnengaan, moeten beveiligingsmechanismen gebaseerd zijn op AI.

Hoe kan ITAF u helpen?

Als u hulp nodig heeft bij het beschermen van uw bedrijf en uw merk, neem dan contact op met ITAF. Onze ervaren beveiligingsexperts kunnen u helpen met het installeren en onderhouden van de meest effectieve bescherming tegen eventuele beveiligingsrisico’s, het trainen van uw werknemers en het helpen beschermen van uw bedrijf tegen de blijvende gevolgen van hackaanvallen.

Deel dit bericht:

Inhoudsopgave

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Gebruik de onderstaande knop om je CV en sollicitatiebrief te uploaden (verplicht).